Europese Commissie waarschuwt Portugal

De Europese Commissie heeft Portugal gewaarschuwd dat het mogelijk nog meer moet doen om het overheidstekort terug te dringen. Portugal had vorig jaar een overheidstekort van meer dan 9 procent.

De Europese Commissie heeft vandaag het Portugese stabiliteitsprogramma geëvalueerd. De financiële situatie van het land baart immers zorgen, hoewel de problemen niet te vergelijken zijn met de situatie van Europees zorgenkind Griekenland.

Het begrotingstekort bedroeg in Portugal vorig jaar 9,4 procent. De regering van premier José Sócrates (foto) heeft zich voorgenomen om dat dit jaar terug te dringen tot 8,3 procent. Voor Europa mag dat tegen 2013 nog maar 3 procent zijn.

De Europese Commissie zegt nu dat het besparingsplan van Portugal misschien niet voldoende zal zijn, vooral als de Portugese economie minder snel zou groeien dan verwacht.

"Het Portugese begrotingsprogramma is ambitieus en vrij concreet voor de periode 2011-2013", zegt de Europese commissaris voor Economie en Monetaire Zaken, Olli Rehn (foto). "Maar er zijn misschien bijkomende maatregelen nodig dit jaar, want er zijn economische en fiscale risico's", waarschuwt de commissaris.

De Europese Commissie heeft overigens ook het plan opgevat om een permanent mechanisme in te voeren om landen uit de eurozone te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Een dergelijk mechanisme zal worden besproken in een werkgroep onder leiding van Europees president Herman Van Rompuy.