Evacuatie voor dreigende vulkaan in IJsland

In IJsland zijn ongeveer 800 mensen uit hun woning geëvacueerd omdat de vulkaan op de Eyjafjallajokull-gletsjer, op zo'n 120 kilometer van de hoofdstad Reykjavik, dreigt uit te barsten. In het gebied waren de laatste dagen heel wat aardtrillingen die wijzen op vulkanische activiteit.

Volgens de IJslandse Civiele Bescherming gaat het om de tweede uitbarsting in korte tijd. Op 20 maart laatstleden is de vulkaan voor de eerste keer lichtjes uitgebarsten. Het is al meer dan 200 jaar geleden dat de vulkaan nog eens actief was.

"Er werden al tussen de 700 en 800 mensen uit hun woningen geëvacueerd", zegt Rognvaldur Olafsson, een inspecteur van de IJslandse Civiele Bescherming. "De vrees voor smeltend ijs dicht bij de vulkaan zette ons ertoe aan om de mensen te evacueren als voorzorgsmaatregel."

Door de zware bewolking is het voor wetenschappers onmogelijk om over de gletsjer te vliegen. "Een helikopter staat klaar om te kijken wat er precies gebeurt en of de vulkaan wel is uitgebarsten", aldus Olafsson. "Naast de evacuatie zijn ook alle wegen afgesloten."

De afgelopen dagen zijn al duizenden toeristen afgezakt om naar de vulkaan kijken.