Kapitein en officier Chinese schip opgepakt

De Australische politie heeft de kapitein en een officier van het Chinese vrachtschip dat was vastgelopen op het Groot Barrièrerif, gearresteerd. Ze moeten zich morgen voor de rechter verantwoorden voor schade aan het milieu.

Het Chinese vrachtschip Shen Neng 1 liep op 3 april vast op het Groot Barrièrerif, het grootste koraaleiland ter wereld, ten noorden van Australië. Het schip had 65.000 ton kolen aan boord en 950 ton brandstof. Zo'n 2 ton brandstof vloeide in zee en liet een spoor van ongeveer 3 kilometer lang en 250 meter breed na.

Het schip was naar verluidt 15 kilometer van zijn koers afgeweken en mocht normaal gezien nooit op die plek varen. De twee opgepakte zeelui riskeren dan ook hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf voor de schade die ze aan het milieu hebben aangebracht.

Het 44-jarige bemanningslid dat verantwoordelijk was voor de wacht op het schip riskeert een boete van 150.000 euro en een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. De 47-jarige kapitein kan een boete van 37.500 euro verwachten.

Ook de rederij van het schip, Shenzhen Energy Group Ltd, zal vervolgd worden en riskeert boetes en kosten die tot 15,6 miljoen euro kunnen oplopen.

De Shen Neng 1 is inmiddels weggesleept, nadat de brandstof uit het schip was weggepompt. Eergisteren werd het vrachtschip losgetrokken, waardoor het gevaar voor het milieu is geweken.