Kirgizië krijgt 37 miljoen euro van Rusland

Rusland heeft Kirgizië een gift van 20 miljoen dollar en een krediet van 30 miljoen toegezegd. Samen is dat goed voor 50 miljoen dollar of 37 miljoen euro. Daarnaast vindt er ook een ontmoeting plaats tussen een Amerikaanse delegatie en de Kirgizische interimregering.

Het Aziatische land krijgt 20 miljoen dollar om de meest dringende betalingen af te lossen. Ook de overheidsbank Rosslkhoz kent een krediet van 30 miljoen toe aan een gunstig tarief. Dat laat de Russische minister van Financiën Alexej Koedrin weten.

Bovendien vindt er ook een ontmoeting plaats in Bisjkek tussen een Amerikaanse delegatie en de interimregering van Kirgizië. De Amerikaanse onderstaatssecretaris voor Zuid- en Centraal-Azië, Robert Blake, is vanochtend aangekomen in de hoofdstad van Kirgizië.

Blake zal er praten met de interimregeringsleider Rosa Otoenbajeva en de andere ministers. Hij wil ook een ontmoeting met de delegaties van de Europese Unie en Kazachstan. Een Kirgizische afvaardiging van het ministerie van Financiën is onderweg naar Moskou om humanitaire hulp te vragen. Volgens de interimregering is het geld immers op.

Bloedvergieten

Er raakte ook bekend dat de weggevluchtte en afgezette president van Kirgizië, Koemanbek Bakijev (foto), zich voor het gerecht moet verantwoorden wegens "bloedvergieten". "Bakijev heeft de grenzen van zijn immuniteit overschreden door bloed te vergieten", aldus de voorlopige regeringsleider Rosa Otounbajeva. "Nu moet hij zich voor het gerecht verantwoorden voor zijn daden."

Het bewind van de Kirgizische president Bakiev werd op 7 april omvergeworpen na een bloederige opstand in de hoofdstad Bisjkek. Daarbij vielen 84 doden. De oppositie beweert dat Bakiev met al het geld is verdwenen.