Kroatische excuses voor oorlog in Bosnië

De Kroatische president Ivo Josipovic heeft zijn excuses aangeboden voor het agressieve beleid van zijn land tijdens de oorlog in Bosnië.

Josipovic wou duidelijk een gebaar maken naar het buurland Bosnië. Hij bood niet enkel zijn verontschuldigingen aan voor het leed dat de Bosniërs in het begin van de jaren 90 is aangedaan, maar riep ook de Bosnische Kroaten op om Bosnië als hun land te beschouwen.

De Bosnische president Haris Silajdzic heeft positief gereageerd op de verontschuldigingen en zegt dat de relaties tussen beide landen de voorbije jaren toch al vrij goed waren, op enkele kleine onenigheden na. Silajdzic zou ook graag een gelijkaardig gebaar zien vanuit Servië.

Tussen '92 en '95 werd Bosnië verscheurd door een verwoestende burgeroorlog tussen moslims, Kroaten en Serviërs. Zowel Kroatië als Servië gebruikten toen de milities van hun volksgenoten in Bosnië om dat land uiteen te scheuren en gebieden in te lijven.

Dat is uiteindelijk mislukt omdat de internationale gemeenschap bleef vasthouden aan een onafhankelijk Bosnië, dat wel verdeeld is in etnische deelstaten.

Kroatië is intussen lid geworden van de NAVO en wil ook erg graag toetreden tot de Europese Unie. Het land moet dan wel eerst in het reine komen met het eigen oorlogsverleden en de schendingen van de mensenrechten toen.