NMBS schrapt 150 treinen per dag extra

De NMBS gaat deze zomer bijna 150 treinen per dag meer schrappen dan normaal. Dat zal ook het geval zijn op de lijnen tussen de grootsteden.

Tijdens de zomervakantie worden elk jaar ongeveer 280 treinen per dag geschrapt omdat er dan minder pendelaars zijn. De raad van bestuur van de NMBS heeft nu echter beslist om dagelijks nog eens 150 treinen extra te schrappen.

Volgens de maatschappij is dat nodig omdat het in die vakantieperiode gewoon veel minder druk is. De NMBS wil niet dat er treinen rondrijden met twee of drie passagiers, ook al omdat er voldoende alternatieven zijn.

Het meest geschrapt wordt er op de lijn tussen Gent en Lokeren. Daar verdwijnen er 37 treinen per dag. Tussen Aalst en Burst zou er de hele zomer lang zelfs geen enkele trein rijden.

Er worden ook treinen geschrapt op de grote lijnen Antwerpen-Gent, Antwerpen-Brussel en Brussel-Luik.

Pendelaars begrijpen de NMBS niet

De passagiersvereniging TreinTramBus is niet te spreken over de plannen van de NMBS om het aanbod in de zomervakantie nog extra in te krimpen.

De normale vermindering van het aanbod kan TreinTramBus nog begrijpen, maar nu wil de NMBS volgens de vereniging ook het basisaanbod afbouwen.

Volgens de groeperingen gaat het niet om treinen waar enkele mensen opzitten, maar wel 100 tot 200 passagiers en is er geen enkele reden om die af te schaffen.