Synagoge en joodse school in Oost-Jeruzalem

De gemeente Jeruzalem geeft groen licht voor de bouw van een synagoge en een joodse school in het bezette Oost-Jeruzalem. Dat is gezegd op de Israëlische militaire radio. De joodse school en de synagoge komen op grond van Palestijnse eigenaars die in beslag is genomen.

De school en de synagoge worden gebouwd in de wijk Gilo, in het oosten van Jeruzalem. Dat gebied wordt sinds 1967 bezet door Israël.

Een bevoegde commissie moest haar fiat geven voor de start van de bouw. Kobi Khalon, de voorzitter van die commisie én vice-burgemeester van Jeruzalem, noemde de bevestiging van het project een "pure formaliteit". Het project werd reeds in 1993 opgestart, maar werd steeds om budgettaire redenen uitgesteld, liet hij nog weten.

Vanuit de opositie komt er kritiek op het project. Een lid van de centrumlinkse oppositiepartij Meretz oordeelde zelfs dat het "schandalig is om in de Arabische wijken van Jeruzalem te bouwen."

Vorige maand was er al veel opschudding door het nieuws dat er in Oost-Jeruzalem nog eens 1.600 woningen komen voor Joodse inwijkelingen. Daarbij ontstonden diplomatieke spanningen tussen Israël en haar belangrijkste bondgenoot, de VS.