Unizo wil maaltijd- en ecocheques afschaffen

De ondernemersorganisatie UNIZO wil het systeem van de maaltijd- en ecocheques aanpassen en zelfs afschaffen. In de plaats zou dan een deeltje van het loon netto worden uitbetaald.

De maaltijdcheque bestaat al lang, de ecocheque voor de aankoop van groene producten nog maar een goed jaar. In beide gevallen geven ondernemers aan hun werknemers een nettovoordeel waarop geen sociale bijdragen of belasting betaald moeten worden.

Het systeem kost de bedrijven zelf echter geld, zegt Karel Van Eetvelt (foto) van Unizo. "In de praktijk hebben zowel de bedrijven, zeker de kleine bedrijven, als de handelaar aardig wat extra kosten bovenop de vergoedingen die ze moeten betalen."

Bedrijven en handelaars moeten immers samenwerken met maatschappijen die de cheques uitgeven en die rekenen heel wat kosten aan. Unizo berekende dat Sodexho en Accor aan de maaltijdcheques 16 miljoen bruto zouden verdienen.

Unizo wil om te beginnen die maatschappijen grondig doorlichten. Daarna kan er een nieuwe wet komen om het nettovoordeel gewoon uit te betalen samen met het loon. "Als je het zeer eenvoudig wil maken, dan kan je gewoon een netto vergoeding geven die je via de loonstrook uitbetaalt aan werknemers en die ze kunnen gebruiken voor al hun aankopen", aldus nog Van Eetvelt.

Ondermijnt voorstel de sociale zekerheid?

ACV-topman Luc Cortebeeck (foto) is niet gewonnen voor het idee van Unizo. "Die cheque is gekoppeld aan een bepaald doel, zoals een maaltijd nemen of ecoproducten kopen. Het lijkt mooi van een nieuw nettodeel in uw loon te hebben, maar daar is geen sociale zekerheid op en je neemt het niet mee in je pensioen."

Van Eetvelt spreekt tegen dat zijn voorstel de sociale zekerheid ondermijnt. "Ik vraag geen uitbreiding van het systeem. Ik zeg gewoon: laat ons die vergoedingen behouden. De afspraak is dat dat nettovergoedingen zijn waar vandaag al geen sociale zekerheid of fiscale bijdragen op moeten worden betaald, ik wil dat behouden, maar de kosten die werkgevers en handelaars er op moeten betalen wil ik wegwerken."

"Als je zo'n nettodeel krijgt in je loon zal de appetijt zowel bij werkgevers als bij werknemers zijn om dit deel te verhogen en niet het brutodeel, en dan komen we echt in de problemen met de sociale zekerheid. Wij wensen het beperkt te houden en gekoppeld te houden aan bepaalde doelstellingen", reageert Cortebeeck. "Als die bedrijven te veel aanrekenen, dan moet dat vooral bekeken worden", besluit hij.

Ook VBO is geen voorstander

Ook werkgeversorganisatie VBO is geen voorstander van het idee van Unizo. Het VBO wijst erop dat de maaltijdcheque en de ecocheque van een specifiek fiscaal regime genieten. De werkgeversorganisatie vreest dan ook dat bij een afschaffing van de cheques, de loonkosten voor ondernemingen zullen stijgen.

"De werknemers zullen immers een compensatie eisen, terwijl vakbonden en overheid niet staan te springen om gewone betalingen door werkgevers aan hun werknemers vrij te stellen van socialezekerheidsbijdragen en belastingen", klinkt het bij het VBO.