Vaticaan verduidelijkt uitspraak van Bertone

Het Vaticaan heeft in een persbericht uitleg gegeven bij de uitspraken van Tarcisio Bertone, de nummer 2 in de katholieke Kerk. Kardinaal Bertone had gisteren een verband gelegd tussen pedofilie en homoseksualiteit.

"Verscheidene psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen celibaat en pedofilie, maar vele anderen hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen homoseksualiteit en pedofilie", zo zei Tarcisio Bertone (foto) maandag op een bisschoppenconferentie in Chili.

Nu probeert het Vaticaan die uitspraken te duiden. "De Kerkelijke autoriteiten willen zich niet uitspreken over het specifieke psychologische en medische karakter van deze onderwerpen", zegt Federico Lombardi, de officiële woordvoerder van het Vaticaan, in het persbericht.

"60 procent van misbruik begaan door homofiele priesters"

"Bertone sprak zich enkel uit over pedofilie binnen de Kerk, niet over de wereld in het algemeen", zegt de Kerk. "Volgens onze statistieken werd 60 procent van de bestudeerde gevallen van kindermisbruik begaan door homofiele priesters."

"In slechts tien procent van de gevallen gaat het over pedofilie in de strikte zin van het woord", zo staat verder in het persbericht. "In alle andere gevallen gaat het om misbruik van adolescenten."

Woordvoerder Lombardi zegt ook dat het Vaticaan met de mededeling geen afstand wil nemen van de uitspraken van Bertone. "De Heilige Stoel wil enkel zijn positie verduidelijken."

De uitspraken van Bertone veroorzaakten veel beroering. Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) wilde de pauselijke nuntius in ons land interpelleren over de uitspraken van kardinaal Bertone. Federaal minister van Gelijke Kansen Joelle Milquet (CDH) zegt dat de stigmatisering van homoseksualiteit "onaanvaardbaar" is.

Kerkvlucht in Duitsland

Opnieuw komt nummer twee Bertone in opspraak. De Duitse krant Die Zeit bracht enkele dagen geleden al het bericht dat het niet paus Benedictus XVI was die de recente schandalen over seksueel misbruik in de doofpot wilde stoppen. Volgens Die Zeit was vooral kardinaal Bertone de motor achter de doofpotpoging.

Volgens een andere Duitse krant, Südwest Presse, verliest de katholieke Kerk ondertussen gelovigen bij bosjes in het zuiden van Duitsland, waar het ene schandaal na het andere de kop opsteekt. Alleen in maart zouden 5.000 gelovigen in het zuidwesten van Duitsland zich hebben laten uitschrijven. Twee bisschoppen bevestigen dat bericht.

In de nacht van maandag op dinsdag hebben onbekenden de gevel van het geboortehuis van de paus in Duitsland beklad. De woorden die ze op de gevel schilderden zijn volgens de autoriteiten te grof om publiek te maken.