VS waarschuwen Syrië over Hezbollah

De Verenigde Staten waarschuwen Syrië om geen Scud-raketten te leveren aan de radicale sjiitische Hezbollah-militie in buurland Libanon. Volgens de VS zou dat de wankele stabiliteit in Libanon ondergraven.

Eerder had de Israëlische president Shimon Peres bekendgemaakt dat Syrië Scud-raketten voor de lange afstand zou leveren aan de radicale sjiitische militie Hezbollah in Libanon.

De VS willen van Syrië nu weten of dat waar is, maar waarschuwen Damascus tegelijk dat een levering van raketten de wankele stabiliteit in Libanon zou ondergraven. Tegelijk wordt de kans op een nieuwe oorlog met Israël groter.

In 2006 raakten Israël en Hezbollah al een slaags in een oorlog die meer dan een maand geduurd heeft. Hezbollah vuurde toen honderden raketten af op Noord-Israël.

Sindsdien is er een wankel bestand van kracht en ziet de VN-vredesmacht in Libanon toe dat Hezbollah niet opnieuw bewapend wordt. Tegelijk is de sjiitische Hezbollah een traditionele bondgenoot van Syrië in Libanon, al is die invloed de voorbije jaren fors getaand.