10 hectare heide verwoest door felle brand

Bij een brand gisteren op de Kalmthoutse heide zijn zo'n 10 hectare heide verwoest. De brand brak uit iets voor 16 uur in de namiddag, vlakbij de centrale ingang. Vijf brandweerkorpsen kwamen ter plaatse om het vuur te blussen. Er waren verscheidene brandhaarden en de vele windstoten maakten het blussen moeilijk.

Het voorjaar is de meeste gevoelige periode voor heidebranden, zegt burgemeester Lucas Jacobs (CD&V). "Er is een politiehelikopter ter plaatse geweest. Die heeft ons laten weten dat het om een gebied van 10 hectare gaat. Momenteel wordt er nageblust en is de brand onder controle."

De oorzaak van de brand is niet bekend, maar brandstichting is niet uitgesloten. "Door de wind en de windstoten neemt de brand vreemde vormen aan", blijft Jacobs voorzichtig. "Hierdoor zijn er zowel links en rechts van de weg brandhaarden ontstaan. Dat hoeft niet te duiden op brandstichting op verschillende kanten van die weg."

Enkele weken geleden gingen ook al enkele hectare heide op het militair domein in Brecht in vlammen op. Daar ontstond het vuur door een schietoefening van het leger.