"Kaczynski is geen historische Poolse figuur"

In Polen is er grote verdeeldheid over de plaats waar president Lech Kaczynski begraven moet worden. Zondag zou hij zijn laatste rustplaats krijgen in de Wawel-kathedraal in Krakau. Maar daar liggen eigenlijk alleen koningen, en bij grote uitzondering enkele nationale helden.

De Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw Maria worden zondag normaal gezien begraven in de crypte van de kathedraal van Wawel, in aanwezigheid van leiders uit de hele wereld. Ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev zullen aanwezig zijn.

Maar de verdeeldheid over de plaats waar president Lech Kaczynski moet begraven worden groeit. Na een eerste manifestatie dinsdagavond in Krakau, hebben gisteren nog eens achthonderd mensen verzameld in de stad om te protesteren. "Wawel is voor koningen en belangrijke mensen die het echt verdienen", klonk het daar. "Laat Wawel een historische plaats zijn, voor mensen die iets van Polen hebben gemaakt. Met alle respect, maar Kaczynski hoort daar niet bij", aldus nog een andere manifestante.

Woensdagavond kwamen ook zo'n tweehonderd mensen in Warschau op straat tegen de plannen. Ze tekenden een petitie om de begraafplaats te veranderen. Het zijn de eerste vormen  van protest tegen de president, sinds zijn dood. Tot nu toe werd altijd vol lof over hem gesproken.

Kaczynski zou de eerste president van de nieuwe Poolse republiek, na de val van het communisme, zijn die zijn rustplaats krijgt in Wawel. De Poolse interim-president Bronislaw Komorowski benadrukt dat het om een beslissing van de familie en de kerk gaat, en dat de regering er niets mee te maken heeft. De kans dat de locatie nog verandert, lijkt bijzonder klein.