"Minder weekendongevallen, maar meer doden"

Er zijn meer controles en gerichte sensibiliseringsacties nodig om het aantal weekendongevallen terug te dringen. Dat zegt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid BIVV in een reactie op de cijfers van de Verkeersbarometer.

Uit de Verkeersbarometer bleek voor het eerst in acht jaar een stijging van het aantal verkeersdoden. Vooral in het Waals Gewest ging de verkeersveiligheid erop achteruit.

Volgens het BIVV wegen vooral de weekendongevallen zwaar door. De tol van weekendongevallen was vorig jaar nog zwaarder dan in 2008, zegt Werner De Dobbeleer. "Het aantal is wel lichtjes gedaald, maar het aantal doden is hetzelfde gebleven. De weekendongevallen zijn dus eigenlijk nog ernstiger geworden dan ze voordien al waren."

"29 procent van alle ongevallen gebeurt in het weekend, maar bij die ongevallen vallen 43 procent van alle verkeersdoden, wat een indicatie is van de ernst van die weekendongevallen?"