"Mogelijk nog maanden problemen"

Hoe lang het luchtverkeer in Europa zal stilliggen door de uitbarsting van de Eyjafjallajoekul-vulkaan hangt af van weersomstandigheden én van de verdere activiteit van de vulkaan. Die zou maandenlang problemen kunnen veroorzaken.

Na een winterslaap van 200 jaar was de vulkaan op 21 maart al een eerste keer terug actief geworden, maar de uitbarsting van vannacht was veel heviger. Omdat de vulkaan onder een gletsjer ligt, werd er een wolk van stoom en as zes kilometer hoog de lucht ingeblazen. En de uitbarsting is nog niet voorbij, vandaag zou ze zelfs heviger zijn geworden.

Door het feit dat er niet veel wind staat, verspreidt de aswolk zich maar langzaam en wordt de doortocht in België pas morgenochtend verwacht. Of het luchtverkeer vrijdag om 18 uur weer hervat kan worden, hangt dan ook voor een groot deel van het weer af. Meer wind of regen zullen de lucht sneller doen opklaren. Eurocontrol vermoedt dat het luchtverkeer wel 48 uur zou kunnen stilliggen.

Op langere termijn riskeren we een herhaling van de problemen van vandaag. De uitbarsting van de vulkaan kan weken of zelfs maanden duren en telkens opnieuw een aswolk veroorzaken. Het hangt dan af van de richting van de wind of het luchtverkeer boven Europa daar opnieuw last van zal hebben.