Antwerpse criminaliteit gaat de hoogte in

Voor het eerst in 5 jaar is de criminaliteit in Antwerpen gestegen. Vorig jaar werden er 9 procent meer criminele feiten vastgesteld. Opvallend is dat het aantal gewapende overvallen en inbraken fors is toegenomen. Die tendens zet zich ook verder in de eerste maanden van dit jaar.

Niet alleen in Antwerpen, maar ook in de rest van het land is er een toename van de criminaliteit vastgesteld. Het aantal diefstallen met geweld en met wapens is respectievelijk toegenomen met 11 en 12 procent. Ook het aantal woninginbraken nam met 7 procent toe. In totaal vonden iets meer dan 50.000 criminele feiten plaats.

Toch is er een andere vaststelling die de Antwerpse procureur Herman Dams zorgen baart, met name de jeugdige leeftijd van veel daders. "Wat mij vooral ongerust maakt, is het feit dat deze daders die naar geweld en wapens grijpen steeds jonger worden. Ik denk dat we moeten kijken of we het jeugdbeleid dat we voeren niet harder en strenger moeten maken", aldus procureur Dams.

Nog een schokkende vaststelling is de toename van het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld. "Bovendien zitten we daar nog met een groot aantal feiten dat niet geregistreerd wordt", zegt burgemeester Patrick Janssens (SP.A). "Naast de andere prioriteiten blijven we daar ook hard op werken."