Belgische luchtruim gesloten tot vrijdag 18 uur

Het luchtruim boven België is tot morgenavond 18 uur gesloten, door de vulkanische aswolk uit IJsland. Het is zowat de eerste keer in het bestaan van de luchthaven dat er wegens dergelijke omstandigheden geen enkele vlucht kan landen of vertrekken. Ook in andere Europese landen is het luchtruim gesloten.

De aswolk vormt een gevaar voor het vliegverkeer, dat helemaal in de knoop ligt in het noordwesten van Europa en elders. In België ging rond 14.30 uur de luchthaven van Oostende al dicht. In Deurne, bij Antwerpen, werden de commerciële vluchten afgelast.

Tegen 16.30 uur ging het luchtruim boven België dan helemaal dicht, en nu is er dus geen vliegverkeer mogelijk op Brussels Airport (foto). Vanaf 14 uur was Brussels Airport al gestopt met de activiteiten aan de incheckbalie. Er is speciale opvang voor gestrande reizigers.

Alleen al tussen 16.30 uur en 22 uur vandaag moet Brussels Airport 236 vluchten schrappen, goed voor zo'n 5.000 passagiers. De activiteiten op Brussels Airport zullen ten vroegste morgenavond om 18 uur hernemen, want tot dan is ook het Belgische luchtruim volledig gesloten. 

Brussels Airlines (BA) had al van voor 15 uur preventief vertrekkende vluchten geschrapt. Aankomende vluchten mochten nog landen tot 16 uur. Passagiers van wie de vlucht geschrapt is, mogen hun ticket opnieuw boeken of krijgen hun vlucht terugbetaald, wat lange wachtrijen veroorzaakt (zie ook onder).

Ook Jetair en Thomas Cook moeten vluchten annuleren. De gestrande passagiers worden in hotels ondergebracht of indien mogelijk met bussen naar België gebracht.

Gevaarlijke situatie is hoogst uitzonderlijk

Het is hoogst uitzonderlijk voor België dat het luchtruim wordt gesloten. "Ik heb dit in 40 jaar nog nooit meegemaakt", zegt Pierre Ghyoot, secretaris-generaal van de pilotenvereniging BeCa. Er mogen geen passagiers- of vrachtvliegtuigen overvliegen, opstijgen of landen in België. De maatregel geldt niet voor kleine vliegtuigjes of ULM-vliegtuigjes. Ook de Sea King-helikopters mogen vliegen. De Belgische luchtmacht houdt twee F-16's paraat om het luchtruim te bewaken.

De aswolk is gevaarlijk voor vliegtuigen, want als er as in de motoren terechtkomt, kunnen die uitvallen. "We zijn het slachtoffer van een natuurfenomeen dat zeer gevaarlijk is voor de luchtvaart. Zo'n wolk met fijne deeltjes van vulkaanstof, kan ertoe leiden dat de motoren uitvallen," zegt Sciot, die er ook op wijst dat de deeltjes een vliegtuig kunnen zandstralen.

Ook elders in Europa ligt het vliegverkeer stil

Het luchtruim boven Nederland is om 19 uur dichtgegaan.  Ook in het noorden van Duitsland en Polen zijn de luchthavens dicht. 

In Noorwegen zijn al sinds gisteravond grote delen van het luchtruim afgesloten (foto: Oslo). Ook Denemarken, Zweden en Frankrijk hadden al eerder vandaag beslist het luchtruim te sluiten.

De Britse luchtverkeersleiding heeft het  luchtruim boven Groot-Brittannië vanmiddag al gesloten. Dat betekent dat alle vliegverkeer op de drukke Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted is stilgevallen. Het luchtruim blijft er dicht tot  minstens 7 uur morgenvroeg.

Heathrow is de drukste luchthaven van Europa en een van de drukste ter wereld. Op de website van de luchthaven wordt reizigers aangeraden om vandaag niet naar de luchthaven te komen.

In totaal is een kwart van alle Europese vluchten geschrapt. Op een normale dag zijn er binnen Europa 28.000 vliegbewegingen.

Extra informatie

Meer informatie over de vulkanische aswolk vindt u op de website van het KMI.

Brussels Airport heeft zijn website aangepast wegens de grote bezoekersaantallen. Volgens Paul De Backer van Brussels Airport kunnen passagiers die een vlucht geboekt hebben, het best raad vragen aan hun luchtvaartmaatschappij.

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines biedt haar klanten de mogelijkheid om hun reservering aan te passen of hun ticket terugbetaald te krijgen. De passagiers moeten daarvoor contact opnemen met hun reisagent of het kantoor op de luchthaven. Het callcenter van Brussels Airlines is bereikbaar op het nummer 078/18.88.89.