Brandweer Lennik klaagt over financiële toestand

Op de markt in Lennik staat sinds dinsdag een oude tankwagen van de Lennikse brandweer. De brandweer plaatste de tankwagen, die niet vervangen wordt, voor het gemeentehuis om zijn financiële ongenoegen te uiten.

De tankwagen is 22 jaar oud en geraakte niet meer door de autocontrole. Het korps heeft niet genoeg geld om de wagen te vervangen en moet het nu zonder reservewagen stellen. Bovendien heeft de federale overheid de brandweerhervorming uitgesteld. Hierdoor zijn er geen financiële middelen om de tankwagen te financieren. Zo'n wagen kost 200.000 euro.

"Voor dit jaar begroot ik de uitgaven van de brandweer van Lennik op 900.000 euro", zegt burgemeester Willy Dewaele (Open VLD). "De beschermde gemeente Roosdaal trekt 250.000 euro uit en die van Gooik 160.000 euro. Dat is voor Lennik onhoudbaar geworden."

Toch moet de gemeente brandweerbescherming garanderen. "Bij een ongeval ben ik strafrechtelijk en burgerrechtelijk aansprakelijk. Als er iets fout loopt, is het mijn schuld en zal ik worden gedagvaard."