Britse kopstukken houden eerste tv-debat

De leiders van de drie grote Britse partijen hebben in Manchester hun eerste televisiedebat gehouden. Het ging om een primeur voor Groot-Brittannië, waar tv-debatten tot nu toe niet tot de politieke cultuur behoorden.

Het debat was strikt geregisseerd volgens meer dan 70 regels. De drie deelnemers, Gordon Brown van Laubour, David Cameron van de Conservatieven en Nick Clegg van de Liberaal-Democraten kregen eerst de gelegenheid om hun partij voor te stellen. Nadien begon het debat dat toegespitst was op de binnenlandse politiek.

Brown ging daarbij in de aanval tegen de conservatieven, die hij afschilderde als een gevaarlijke keuze omdat hun bezuinigingen de economie zouden ondermijnen. Cameron antwoordde daarop dat hij alleen wil besparen op de verkwisting van de Labour-regering.

Door het gebekvecht tussen Brown en Cameron kreeg Clegg de gelegenheid om punten te scoren. Hij benadrukte dat hij iets heel nieuws te bieden had dan de andere twee klassieke partijen. Als noch Labour, noch de Conservatieven een absolute meerderheid behalen, kunnen de Liberaal-Democraten op de wip zitten om de volgende premier aan te duiden.

De verkiezingen vinden op 6 mei plaats. Voordien volgen nog twee debatten, een over de buitenlandse politie en een over de economie.