Het nest zonder eieren

Bij een zwanenfokkerij in Dorset, in het Verenigd Koninkrijk, zal er in één nest geen spoor van eieren te bekennen zijn. En dat heeft alles te maken met de geaardheid van de zwanen die op het nest passen.

Volgens manager John Houston gaat het niet om een primeur. "Sinds we met de zwanenfokkerij begonnen zijn, hebben we het nog maar één keer meegemaakt dat er een homoseksueel zwanenkoppel een eigen nest maakt."

In de fokkerij verblijven ruim 1.000 vogels, maar de twee homoseksuele zwanen hebben alleen oog voor elkaar. "Ze zijn al een koppel sinds 2002 en jaar na jaar bouwen ze een nest waarin uiteraard geen eieren te vinden zijn" aldus de woordvoerder van de fokkerij.

Ondanks hun geaardheid vertoont het koppel alle verschijnselen van een heterosekueel paar. Zo maken ze elk seizoen een nest en gaan ze dan zitten alsof ze eieren leggen en uitbroeden.

lees ook