Kirgizische president vliegt naar Kazachstan

De gevluchte president van Kirgizië, Koermanbek Bakijev, is met een vliegtuig naar Kazachstan gevlogen. Daardoor lijkt de kans op een burgeroorlog in de Centraal-Aziatische republiek kleiner geworden.

Bakijev heeft in een zuidelijke stad een militair vliegtuig genomen dat hem naar de buurrepubliek Kazachstan heeft gevlogen. Officieel gaat hij daar gesprekken voeren over de woelige situatie in het land, maar wellicht gaat hij in ballingschap.

De vlucht kwam er na bemiddeling van de Verenigde Staten en Rusland. Die wilden de afgezette president het land uit krijgen om een dreigende burgeroorlog te vermijden.

Bakijev is vorige week uit de hoofdstad Bisjkek gevlucht nadat die werd overgenomen door de oppositie. Daar is nu een interim-bestuur ingesteld. Bakijev weigerde evenwel af te treden en had zich teruggetrokken in het zuiden van het land waar hij nog aanhang geniet.

Washington en Moskou hebben elk een militaire basis in Kirgizië en wilden daarom de situatie niet verder uit de hand laten lopen. Bakijev is zelf in 2005 na een volksopstand aan  de macht gekomen, maar de oppositie verweet hem corruptie en machtsmisbruik. Kirgizië is een klein en arm land, maar heeft wel een belangrijke strategische ligging in Centraal-Azië. De VS gebruiken hun basis in Kirgizië voor de bevoorrading van de troepen in het naburige Afghanistan.