Küng wil dat bisschoppen de Kerk redden

De Zwitserse theoloog Hans Küng heeft de katholieke bisschoppen opgeroepen om de katholieke Kerk te redden door moderniseringen door te voeren. Volgens Küng verkeert de Kerk in de grootste vertrouwenscrisis sinds de 16e eeuw.

In een open brief schetst Küng een erg somber beeld van de katholieke Kerk die nu gebukt gaat onder het pedofilieschandaal rondom tal van priesters. Dat schandaal werd decennialang onder tafel geveegd.

Volgens Küng beleeft de Kerk de diepste vertrouwenscrisis sinds de 16e eeuw. De eerste vijf jaren van paus Benedictus XVI werden bovendien gekenmerkt door meerdere mislukkingen, onder meer op het vlak van de interreligieuze dialoog en het gebrek aan hervormingen, aldus Küng.

De paus heeft volgens hem nog geen vrede gesloten met de moderne wetenschappen en met de geest van het Tweede Vaticaans Concilie uit de jaren 60. Küng vindt het ook spijtig dat de paus tijdens de paasboodschap de kans gemist heeft om zijn excuses aan te bieden aan de slachtoffers van pedofiele priesters.

Het belangrijkste vindt hij evenwel dat de bisschoppen niet langer mogen zwijgen en actie moeten ondernemen. Hij wil dat ze de kerk hervormen om het vertrouwen van de gelovigen terug te winnen. Zo moet onder meer de middeleeuwse wet van het priestercelibaat doorbroken worden, zegt Küng.