N-VA deelt vijgen en BHV-folders uit

De N-VA verdeelt 300.000 folders in Vlaams-Brabant om uit te leggen waarom de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst moet worden. Ze wil de inwoners er nog eens aan herinneren dat CD&V en Yves Leterme destijds een splitsing "zonder toegevingen" beloofd hadden.

Met de folder wil de N-VA de Vlaamse partijen in de federale regering, CD&V en Open VLD, onder druk zetten om BHV te splitsen zonder toegevingen aan de Franstaligen. Volgens de N-VA kan dat door het wetsvoorstel dat al in de commissie is goedgekeurd ook in het voltallige parlement goed te keuren.

Onderhandelen over de splitsing is zinloos, is de boodschap. Vandaar dat er ook vijgen worden uitgedeeld, "vijgen na Pasen" als het ware.

In het pamflet wordt uitgelegd dat het Grondwettelijk Hof in 2003 oordeelde dat de kieskring BHV ongrondwettelijk is. Volgens de N-VA is het discriminerend dat Vlaamse politici geen stemmen kunnen halen in Wallonië, terwijl het omgekeerde in BHV wel mogelijk is.