Obama belooft NASA reis naar Mars

In een toespraak op het Kennedy Space Center in Florida heeft VS-president Barack Obama beloofd dat Amerika nog tijdens zijn leven naar Mars zal gaan. Obama wil vooral de werknemers van de NASA geruststellen.

Ruimtevaart is geen luxe, maar een noodzaak voor de VS, zei Obama, die beloofde om zich 100% in te zetten voor de verkenning van de ruimte en ook voor bemande ruimtevaart.

Concreet beloofde hij dat er nog tijdens zijn leven een bemande vlucht naar Mars komt en dat de NASA de kern van dat project zal vormen. Niemand heeft meer geloof in de ruimtevaart dan ik, zei hij, maar we moeten dat op een efficiënte manier doen.

Obama wil vooral de onrust over zijn plannen wegnemen bij de 23.000 werknemers van de NASA. Onlangs was er kritiek omdat de president tal van plannen van tafel had geveegd.

Zo komt eind dit jaar -na een kwarteeuw- een einde aan de ruimteveren en Obama heeft de plannen voor een nieuwe raket geschrapt. Hij wil dat privébedrijven voortaan astronauten naar het ruimtestation ISS vliegen. De NASA moet zich dan toeleggen op missies verder van huis.