Opnieuw meer doden in het verkeer

Voor het eerst in negen jaar is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de Belgische wegen weer gestegen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Verkeersbarometer 2009, die de VRT kon inkijken.

In 2001 vielen er in België nog 1.486 dodelijke slachtoffers, maar dat aantal is gedaald tot 922 in 2008. Vorig jaar steeg het aantal dodelijke slachtoffers echter opnieuw tot 955. Daarmee zit ons land weer een flink eind af van het maximum van 750 doden tegen 2010, het streefdoel dat de regering zichzelf oplegde. De cijfers staan in de Verkeersbarometer 2009, die de VRT kon inkijken.

Daling in Vlaanderen, stijging in Wallonië

De regionale verschillen bij de dodelijke verkeersslachtoffers zijn opmerkelijk. In Vlaanderen is het aantal ongevallen met 4,2% gedaald. Vlaanderen duikt hiermee onder de kaap van de 30.000 ongevallen. Ook het aantal dodelijke slachtoffers is gedaald tot 483, dat zijn er 12 minder dan in 2008.

In het Waals Gewest zijn er daarentegen meer ongevallen gebeurd en vielen ook meer dodelijke slachtoffers. Het aantal ongevallen is er met 1,6% gestegen en het aantal doden ter plaatse is er met 3,9% gestegen. In Brussel bleven de statistieken stabiel.

Meer doden in het weekend

De daling van het aantal letselongevallen met minstens één vrachtwagen, die sinds 2007 aan de gang is, zet zich voort in 2009  en daalt met bijna 13%. Het aantal doden ter plaatse dat bij deze ongevallen werd opgetekend daalt echter niet in dezelfde mate, met iets meer dan 6%.

Van alle ongevallen gebeurde 29% in het weekend, maar gedurende het weekend worden wel maar liefst 43% van alle doden geregistreerd. "Weekendongevallen zijn dus een stuk ernstiger dan verkeersongevallen tijdens de rest van de week", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).