Top Citibank wijst verantwoordelijkheid af

Drie toplui van Citibank ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor het debacle met beleggingsproducten van de failliete zakenbank Lehman Brothers. Ze ontkennen ook dat ze directe controle hadden over die producten.

Vandaag zijn op het Citibank-proces drie belangrijke toplui van de bank aan het woord geweest. Het gaat om directeur-generaal Jose de Peneranda de Franchimont (foto boven), voormalig juridisch directeur Bernard Beyens en zijn opvolger François Staroukine.

Die ontkenden alle schuld inzake de beleggingsproducten van Lehman Brothers. Ze zeggen dat ze geen directe controle hadden over de kwaliteit van die producten. De risico's daarvan werden geanalyseerd door een filiaal van Citibank in New York en daarna gecontroleerd door de Belgische beurswaakhond CBFA, zeggen ze.

Ook blijven ze erbij dat de klanten op een normale wijze ingelicht werden over die producten. Ze stellen ook dat Lehman Brothers tot in de zomer van 2008 nog een goede reputatie genoot en dat er dus geen speciale risico's aan waren verbonden.

De drie toplui zijn het dus niet eens met de brief van enkele Belgische filiaalhouders van Citibank van oktober 2008. In die brief lieten die filiaalhouders zich toen bezorgd uit over de garanties van Lehman Brothers. In een e-mail had een andere werknemer geklaagd dat Citibank Lehman-producten verkocht aan klachten en tegelijk de eigen positie daaraan aan het afbouwen was.

Wist Citibank van problemen?

Op het proces moet blijken of Citibank België weet had van problemen met beleggingsproducten van Lehman Brothers die ze verkocht aan haar klanten.

In totaal verloren zo'n 4.000 klanten bijna 130 miljoen euro door de ondergang van Lehman Brothers in september 2008. Dat faillissement deed de toen al heersende financiële crisis uitbarsten in een wereldwijde economische duikvlucht waarbij nog meer banken over de kop gingen.

Citibank heeft altijd de schuld ontkend, maar stelde begin dit jaar een regeling voor waarbij de gedupeerde beleggers op termijn 65 tot 75% van hun geld zouden terugkrijgen. De meeste beleggers zijn daarop ingegaan, maar dat heeft niet verhinderd dat er een proces komt.