Vier Duitsers zijn gesneuveld in Afghanistan

Bij een aanval in het noorden van Afghanistan zijn vier Duitse militairen van de ISAF-vredesmacht omgekomen. Er waren ook Belgische militairen in de buurt, maar die raakten niet gewond.

De soldaten waren op patrouille in de noordelijke provincie Baghlan toen hun voertuig werd getroffen door een raket. Wellicht was die afgevuurd door talibanrebellen.

Vier Duitse soldaten zijn bij de beschieting omgekomen. Vijf anderen raakten gewond. Enkele Belgische militairen in de buurt raakten niet gewond. 

Eerder deze maand zijn drie Duitse soldaten gedood bij een aanval in de naburige provincie Kunduz. Bij dat incident waren ook Belgische militairen betrokken, maar ook toen vielen er onder hen geen gewonden.

In die regio werken Belgische en Duitse troepen samen bij de wederopbouw, het opruimen van mijnen en de opleiding van het Afghaanse leger.

Vorige week heeft de Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) beloofd dat de Duitse ISAF-troepen meer zware wapens zullen krijgen om zich te beschermen. De taliban voeren hun aanvallen op de Duitsers op omdat ze weten dat de publieke opinie in Duitsland niet erg voor de operatie in Afghanistan is. Toch wil zu Guttenberg dat de Duitsers pas eind volgend jaar hun contingent in Afghanistan afbouwen.