320 mensen brengen de nacht door op Zaventem

320 mensen hebben de nacht doorgebracht op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem. Ze waren er gisteren gestrand door de aswolk vanuit IJsland, die het Europese luchtverkeer grondig in de war stuurt.

Gisteren werd het Belgische luchtruim afgesloten voor alle vliegverkeer door de aswolk afkomstig van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Brussels Airport moest meer dan 200 vluchten schrappen, wat grote gevolgen had voor duizenden passagiers die er moesten vertrekken of aankomen (foto bovenaan).

Heel wat reizigers vonden onderdak in hotels in en om Brussel, luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft enkele van haar reizigers zelfs ondergebracht in hotels tot in Antwerpen. 320 mensen moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven. In de vertrekhal sliepen 20 mensen op veldbedden, de rest verbleef in de transitzone, zij hadden geen geldig visum.

Veel reizigers hadden er een lange vlucht opzitten. Het Rode Kruis ving hen op en liet naast veldbedden ook dekens, brancards en slaapzakken aanrukken. Er was ook psychosociale bijstand voor wie daar nood aan had. Het Rode Kruis deelde ook water uit en vanmorgen kregen de reizigers een ontbijt aangeboden door de luchthaven. De nacht is rustig verlopen, klinkt het.

De touroperators en luchtvaartmaatschappijen hadden mensen die normaal gezien vandaag moesten vertrekken, opgeroepen om niet naar de luchthaven te komen omdat er toch geen enkele vlucht zou vertrekken. Die oproep lijkt goed gevolgd te worden, want er dagen niet zo veel passagiers op.

De luchthaven van Zaventem zal zeker tot 18 uur vanavond gesloten zijn. Vanmiddag is er overleg om de situatie te evalueren. Als het luchtruim opnieuw opengaat, willen de touroperators extra vluchten inleggen om alle passagiers op hun bestemming te krijgen.

Ook problemen op andere luchthavens

Op de luchthaven van Luik, waar vooral vrachtvliegtuigen landen en vertrekken, zijn vandaag vier passagiersvliegtuigen afgelast. Gisteren werd een vlucht naar Israël geannuleerd. Reizigers krijgen de raad contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of touroperator.

De sluiting van het luchtruim boven België heeft een aanzienlijke invloed op het vrachtvervoer in Luik, klink het nog. Maatschappij TNT heeft gisteren beslist om er geen vluchten te laten landen. Normaal gezien hadden er vannacht 40 vrachttoestellen moeten landen.

Op de luchthaven van Charleroi hebben 50 mensen de nacht doorgebracht. Het Rode Kruis had veldbedden ter beschikking gesteld en bleef de hele nacht op post. Alle vluchten van Ryanair van en naar Charleroi zijn afgelast.

Ook de luchthaven van Oostende blijft dicht voor alle vracht- en passagiersverkeer. Op de luchthaven van Deurne schrapt de luchtvaartmaatschappij alle vluchten tussen Antwerpen en Groot-Brittannië. Het gaat om zeven vluchten heen en terug op de lijn Deurne-Londen City en Deurne-Manchester. In totaal zijn daardoor zo'n 580 passagiers getroffen.

Brussels Airport en Brussels South Charleroi Airport hebben hun website aangepast wegens de grote bezoekersaantallen. De reizigers wordt aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of touroperator.

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines biedt haar klanten de mogelijkheid om hun reservering aan te passen of hun ticket terugbetaald te krijgen. De passagiers moeten daarvoor contact opnemen met hun reisagent of het kantoor op de luchthaven. Het callcenter van Brussels Airlines is bereikbaar op het nummer 078/18.88.89.