"Wanneer ze thuiskomen, is groot vraagteken"

U reageerde massaal op de oproep die wij lanceerden over de vulkanische aswolk uit IJsland. Wij vroegen of u kennissen, collega's of vrienden heeft die op een buitenlandse luchthaven vastzitten en niet meer naar ons land kunnen terugkeren. Hieronder vindt u een bundeling van de opvallendste, leukste en strafste reacties.

Jacques Duquenne: "Ik ben reisbegeleider in China. Ook hier zijn de vluchten naar Brussel afgelast. Ik heb de 13 klanten naar Beijing gestuurd om daar op verdere informatie te wachten, maar niemand van de groep weet precies wanneer hij thuis zal zijn. Zelf zit ik Shanghai waar ik mijn volgende groep van 31 klanten zou opwachten, maar hun vlucht is ook afgelast! Ook voor mij wordt het dus wachten."

Alex Lauwens: "Mijn zoon Martijn en zijn vriendin Nikki zijn vannacht vanuit Tel Aviv vertrokken, maar konden bij hun transit in de luchthaven van Zürich niet verder doorvliegen naar Zaventem. Gelukkig kregen ze de kans om hun tickets om te boeken naar treinvouchers, zodat ze dan via de spoorweg vanuit Zürich richting België kunnen. Hopelijk lukt dat via Duitsland, waar ook alles overvol zit, of... rechtstreeks naar Brussel. Ik heb mogelijkheden en uurtabellen doorgestuurd en wacht op verder nieuws. Keeping the fingers crossed."

Michel Vandeurzen: "Mijn zoon zit vast in Vilnius, Litouwen. Een bezoekje aan zijn Erasmus-vriendin loopt wat uit. Terugvluchten blijven problematisch. Zelfs al zou Zaventem en het Belgisch luchtruim terug opengaan, dan blijven Duitsland en Polen waarschijnlijk dicht. De snelste treinverbindingen gaan via Wit-Rusland en daar heb je een visum voor nodig. Verbindingen van Litouwen rechtstreeks naar Polen en dan naar België duren meer dan 30 uur."

Dimi Depoorter: ""Mijn ouders zitten vast in Nice. Ze moesten vandaag terugkeren en landen om 15u15, maar die vlucht is blijkbaar al afgelast. Gelijktijdig zitten mijn schoonbroer en schoonzus vast op de luchthaven van Madrid waar ze een tussenstop maakten op de terugreis van Equador. Voor mijn ouders, allebei gepensioneerd, is dit geen probleem. Mijn schoonbroer en schoonzus moeten maandag wel voor de klas staan. Afwachten en veel de site checken."

Guy Deneire: "Wij zitten niet vast in het buitenland, maar hebben geboekt bij Brussels Airlines om vandaag naar Spanje te vliegen. Er storen toch een aantal zake: 1. Gisteren kregen we een bericht van Brussels Airlines om onze boarding pass te printen, zonder verdere uitleg. 2. We krijgen de info op internet dat betrokkenen dienen te bellen, maar die nummers zijn bezet. 3. We krijgen zelfs geen enkele info over hoe en wanneer we kunnen vliegen. Niets! Schandelijk!"

Johan Himpe: "Ik zit vast in Sint Petersburg. De eerste beschikbare vlucht vliegt pas op maandag, maar er is een mogelijkheid om zondagavond via Stockholm naar Amsterdam te vliegen. Van daaruit kan ik dan verder met de trein naar Brussel, als de vlucht niet te veel vertraging heeft."

Kristien Maes: "Mijn schoonzus en haar vriend gingen voor een citytrip naar Praag. Gisteravond zouden ze terugkeren, op de verjaardag van Carla. Vanavond was een verjaardagsfeestje gepland met de familie. Jammer genoeg zijn ze niet meer kunnen terugkeren en dus is het feestje voorlopig ook uitgesteld."

Steven Bruneel: "Mijn vriendin zit momenteel in Roemenië in het kader van een buitenlands project. Ze zou de nacht van vrijdag op zaterdag haar vlucht terugnemen naar Brussel. Ze heeft mij een berichtje gestuurd dat haar vlucht geannuleerd is. Daar de communicatiemiddelen ginds niet zo uitgebreid zijn als hier, is het voor haar moeilijk te weten wanneer ze effectief terug kan vliegen."

Cynthia Callebout: "Onze Belgische buren zijn bij ons op bezoek in Athene. Hun vlucht staat morgenvroeg gepland. Ik probeer al enkele uren om contact te krijgen met de vliegtuigmaatschappij, maar krijg alleen de bezettoon te horen. We willen informatie zodat we niet nodeloos uren te vroeg op de luchthaven aankomen."

Nick Mergits: "Mijn vriend zit in Griekenland met school en moest normaal in België landen om 22.30 uur. Zijn vlucht is met overstap Athene-Wenen-Zaventem. Dat betekent dat Athene-Wenen wel zal gaan, maar Wenen-Zaventem niet. Ze gaan stranden in Wenen met ongeveer 100 man. Erg!"

Marc Van Roy: "Onze 2 kinderen van 21 en 23 zijn op dit ogenblik in Panama, waar zij onze jongste dochter zijn gaan opzoeken. Zij moeten zaterdag in principe om 19 uur terugkeren via Madrid. Hopelijk lukt het want de oudste moet maandag aan zijn examens beginnen en de zoon van 21 wordt maandag verwacht op zijn stageplaats."

Michiel Van Hooreweder: "Mijn ouders zijn momenteel op vakantie in Egypte (Taba) en vandaag zou ik ze normaal afhalen op de luchthaven om 16.50 uur. Mijn vader belde me gisteren met de mededeling dat ze niet voor middernacht zullen landen. Waarschijnlijk zal dit dus nog wat later zijn."

Claudio Van Daele: "Mijn dochter zal waarschijnlijk komen vast te zitten in de luchthaven van Wenen. Ze vertrekken normaal in de loop van de namiddag vanuit Athene via Wenen naar Brussel. Maar zoals de situatie momenteel is, zullen ze waarschijnlijk stranden in Wenen. Wanneer we hen thuis mogen verwachten, is nog een groot vraagteken."

Inge Verdonck: "Mijn dochter en haar drie vriendinnen zitten vast in de luchthaven van Madrid. Ze zouden normaal arriveren rond 18 uur, maar hebben al te horen gekregen dat een vertrek vanuit Madrid richting Brussel (Charleroi) er vandaag niet in zit. Ze kunnen niet terugkeren naar de stad en moeten zich blijkbaar beschikbaar houden in de luchthaven."

Joelle De Smet: "Ik ben samen met de drie kinderen op bezoek bij de opa in Milaan. Normaal zouden we deze avond terugkeren naar Brussel. We weten niet of de vlucht vanavond zal doorgaan. De eerstvolgende vrije vlucht is op dinsdag 20 april. Wij plannen om terug te keren met de auto, maar zijn dan wel genoodzaakt om twee autostoelen te kopen aangezien opa er geen heeft. Heel vervelende situatie, maar veiligheid boven alles."

Marc Lembrechts: "Ik ben in Krisitansand in Noorwegen en had normaal vandaag een vlucht naar Kopenhagen en dan verder naar Brussel. Er is zojuist gemeld dat er geen vluchten meer zullen zijn. Maar nu heb ik de mogelijkheid om met een shortsea containerschip mee te varen vanuit Krisitansand naar Rotterdam.De overtocht zal 18 uur in beslag nemen en dan nog de trein naar Antwerpen."

Hans Torrekens: "Mij dochter belde mij gisteravond vanuit de luchthaven in Madrid om te zeggen dat ze geen bagage hebben en zich niet kunnen wassen of schone kleren aantrekken. Ze hebben geen toegang tot hun bagage. Ze zouden de nacht moeten doorbrengen op de grond, aangezien er geen slaapplaats was voorzien."

Els Willems: "Een groep van 20 vrienden/studenten zitten vast in Manilla, Filipijnen. Ze zijn een week langer gebleven dan de geplande studiereis en kunnen nu voorlopig niet naar huis doordat de luchthavens in Europa gesloten zijn. De klok tikt, want over enkele uren verloopt hun visum."

Sofie van Leuven: "Mijn zus is bij ons op vakantie in Kuala Lumpur en kan vandaag niet terugkeren naar België. Vluchten naar Europa zijn geannuleerd tot en met maandag. Dus ook in Azië veel problemen door de vulkaanuitbarsting."

Bart Courtens: "Na een werf van twee en een halve maand zit ik vast in Pointe Noire, République de Congo. De vlucht Brazzaville naar Parijs van deze avond is afgelast. Voorlopig geen idee hoe lang dit gaat duren."

Nadine De Maere: "Mijn zoon was onderweg van Thailand naar België met een tussenstop in Mumbai, India. Daar zit hij sinds gisteren 22 uur vast. We hebben geen informatie over de terugvlucht naar België."

Kersten Cottyn: "Wij zitten met 7 mensen vast in Helsinki. We hadden gisteren onze aansluiting moeten halen van Delhi met Finnair. Helaas betaalt deze maatschappij niet voor een hotel of eten, omdat dit een geval van overmacht is."

Matthias Hertegonne: "Mijn ouders en mijn zoon zouden morgen rond de middag terugkeren uit Montpellier. Wij blijven echter in het ongewisse betreffende het vertrek."

Lucienne Decherf: "Ons nichtje vertrok gisteren (of eergisteren) uit Cambodja, waar ze werkt. Zij reist alleen en is 7 maanden zwanger."

Wilfried Grommen: "Ik zit hier nu rustig te wachten in Riga, hopend op een vlucht rond 17.15 uur vanavond naar Brussel. Ik ben wel sceptisch!"

Christophe Wuyts: "Ik zit vast in Isreal, Tel Aviv. Het weer is hier prima, dus voor mij maakt de ash cloud niet veel uit."

Pieter-Jan De Bock: "Vrienden zitten vast in New York. Ze moesten normaal vandaag landen in Brussel via Heathrow. Zal niet voor direct zijn."

Hilde Degraeve: "Het 6e jaar TSO van Spes Nostra Heule zit vast in Athene. Ze zouden deze morgen naar Dusseldorf vliegen, maar de vlucht werd afgelast. Vandaag kunnen ze niet meer terug."

Thomas Vervecken: "Ik ben voor mijn werk in Tjechië, Jablonec. Het plan was om gisteravond terug te vliegen. Nu neem ik de taxi naar Praag en waarschijnlijk moet ik een huurwagen nemen om terug thuis te geraken."

Maarten Boeykens: "Mijn ouders en mijn zussen zitten vast op de luchthaven van Istanbul. Normaal gezien kwamen ze rond de middag aan op Zaventem. Dat gaat dus niet door."

Ronny Vanbockrijck: "Mijn vrouw zit vast in Italië. Ze heeft nu een busreis moeten boeken om morgen via Milaan naar Parijs te reizen en dan verder door naar Brussel. Triestig!"

Gert Vanderplas: "Beide ouders zitten vast in Berlijn en zouden vanmiddag om 13 uur landen. Broer en zus zitten vast in Stockholm."

Eric Maes: "Ik zit vast in Zurich en kom met de trein terug naar Brussel. Dat is 8 uur reizen."