"Werkloosheid in België zal nog toenemen"

Volgens een Europese studie van het adviesbureau Ernst&Young zal het werkloosheidscijfer in België in het najaar een piek bereiken. "De recessie lijkt tot het verleden te behoren in de eurozone, maar er is geen reden om opgelucht te zijn", zegt Gust Herrewijn van Ernst&Young België.

Volgens de studie zal de economie in de eurozone pas in 2012 opnieuw aantrekken. "Tot dan blijft de economie wat slabakken", zegt Geert Noels (foto), een Belgische econoom die meewerkte aan het onderzoek van Ernst&Young.

De werkloosheid in België steeg van 6,6 procent in mei 2008 tot 8,1 procent in december 2009. In de tweede helft van 2010 zal een piek van 8,4 procent van de beroepsbevolking worden bereikt, voorspelt de studie van het adviesbureau. Dat is nog altijd onder het Europese werkloosheidsgemiddelde van 10,3 procent.

"België doet het gemiddeld beter dan de landen in de eurozone, maar zit onder het gemiddelde van de kernlanden", duidt Geert Noels. "Dat is dus niet dramatisch, maar we zullen wel moeten bijschakelen."

Dat de Belgische werkloosheidscijfers niet dramatisch zijn, komt volgens de studie van Ernst&Young onder meer door enkele maatregelen van de regering. Toch zullen die maatregelen niet volstaan om te verhinderen dat de tewerkstelling verder daalt, waarschuwt het rapport.

Langzaam herstel van internationale handel in 2010

Het herstel in België zal in 2010 moeizaam zijn, want de trage groei van onze belangrijkste handelspartners vertraagt de Belgische uitvoer. Het bruto binnenlands product (bbp) zal over heel het jaar met 1,4 procent stijgen, wat in vergelijking met de andere landen van de eurozone niet slecht is.

In 2010 zal de internationale handel heropleven, volgens het rapport van Ernst&Young. De Amerikaanse en Aziatische economieën zullen ook dit jaar nog een economisch herstel kennen.

Voor de Europese Unie komt steeds duidelijker een onderscheid naar boven tussen de noordelijke en de zuidelijke lidstaten. "De crisis is meer voelbaar in het zuiden van Europa, maar ook in Frankrijk", zegt Geert Noels. "Terwijl die landen het enkele jaren geleden nog beter deden dan de noordelijke regio, en zij de euro opkrikten. Nu kennen zij een veel lagere groei en een veel groter deficit dan de noordelijke lidstaten."