Bisschop veroordeeld wegens negationisme

In de Duitse stad Regensburg is de Britse ultraconservatieve bisschop Richard Williamson veroordeeld tot een boete van 10.000 euro wegens ontkenning en minimalisering van de Holocaust.

In een interview vorig jaar had Williamson eerder gesteld dat de gaskamers van de nazi's nooit bestaan hadden. Ook schatte hij het aantal in de concentratiekampen vermoorde Joden op 300.000 in plaats van zes miljoen zoals algemeen wordt aangenomen.

Het Duitse gerecht kon daar niet mee lachen en heeft de Britse bisschop nu veroordeeld tot een boete van 10.000 euro. Williamson weigert echter die te betalen en hij betwist of de rechtbank wel bevoegd is omdat hij zijn uitspraken deed in een interview met de Zweedse televisie.

Richard Williamson is een kopstuk van de integristische broederschap Pius X van wijlen monseigneur Lefebvre. Die groep wil een terugkeer naar de oude ritus van voor het Tweede Vaticaans Concilie en werd decennia geleden uit de Kerk gezet.

Vorig jaar liet paus Benedictus XVI de broederschap evenwel terugkeren in de rooms-katholieke Kerk, maar het Vaticaan heeft wel meteen afstand genomen van de uitspraken van Williamson over de Holocaust. Ook de broederschap van Pius X was niet te spreken over die beweringen.