Congolese zanger Lokua Kanza in Brussel

Morgen treedt in de KVS in Brussel de Congolese zanger en gitarist Lokua Kanza op. Zijn komst is het hoogtepunt van het Congotraject, een reeks van theaterstukken, concerten en debatten naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

Lokua Kanza is een grote naam in de wereldmuziek. Hij mengt traditionele en westerse stijlen. Op zijn nieuwe album "Nkolo" laat hij zich beïnvloeden door zijn nieuwe liefde: Brazilië.

"Dit is Afrikaanse muziek, maar anders bekeken", zegt hij. Hij zingt in het Lingala, het Frans en het Portugees. Zo vormt zijn muziek een perfecte versmelting tussen verschillende muzikale continenten.

"Ik heb de kans gehad om lange tijd mijn land te verlaten, om daarna terug te komen en opnieuw te vertrekken. En eerlijk waar: er is daar energie, een volk dat, ondanks de kleine tegenslagen, wil leven, vol hoop, vol levenskracht."