Goldman Sachs beschuldigd van fraude

De Amerikaanse overheid wil de bank Goldman Sachs vervolgen wegens fraude. De bank zou gespeculeerd hebben tegen beleggingen die ze verkocht aan haar eigen klanten.

De Amerikaanse financiële waakhond SEC wil Goldman Sachs en een vicevoorzitter van de bank voor een burgerlijke rechtbank dagen wegens bedrog van de klanten.

De klachten slaan op investeringen gebaseerd op goedkope woningkredieten die de bank in 2007, dus net voor het begin van de crisis, verkocht aan haar klanten. Op zich is daar niets mis mee, behalve dat een investeringsfonds van Goldman Sachs op dat ogenblik begon te speculeren tegen die producten, zonder dat bekend te maken.

Op die manier haalde Goldman Sachs de waarde van de producten die ze aan de eigen klanten verkocht, naar beneden en boekte ze daar winst op. De klanten zouden samen een miljard dollar verloren hebben bij de zwendel.

Meteen na het bekendmaken van het nieuws is het aandeel van Goldman Sachs met 10% gedaald.