Grijze aslaag bedekt omgeving vulkaan

De uitbarsting van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland gaat intussen onverminderd voort. Volgens vulkanologen kan de uitbarsting nog weken of zelfs maanden duren. De omgeving van de vulkaan is in een grijs landschap veranderd.

De uitbarsting van de vulkaan heeft inmiddels drie openingen gemaakt in het ijs dat de krater van de vulkaan bedekt. De assen die de vulkaan de lucht in spuwt, zijn de afgelopen uren donkerder geworden.

Ook al zal de intensiteit normaal gezien verminderen, de uitbarsting zal mogelijk nog weken of maanden duren. Ook als de uitbarsting morgen stopt, kunnen de gevolgen voor het luchtverkeer nog lang aanslepen, waarschuwen vulkanologen.

De vulkaanuitbarsting heeft niet alleen gevolgen voor het luchtverkeer, in IJsland zelf zijn de gevolgen nu ook zichtbaar op de grond. Ten oosten van de vulkaan is alles bedekt door een dikke laag as. De bevolking heeft er de raad gekregen zoveel mogelijk binnen te blijven.