Jurken van Grace Kelly tentoongesteld

Het Victoria en Albert Museum in Londen toont de garderobe van actrice, prinses en stijlicoon Grace Kelly. "Ze is een van de weinige mensen die de titel van stijlicoon verdient", zei Jenny Lister, de curator van de tentoonstelling bij de opening.

De prinses bewaarde haar kleren zeer zorgvuldig, zodat ze 28 jaar na haar dood haar verhaal kunnen vertellen. Kelly maakte furore als actrice in Hollywood in de jaren 50. Ze gaf haar acteercarrière op toen ze trouwde met prins Rainier III van Monaco.

In Londen zijn jurken te zien die ze droeg in films, maar ook haar garderobe als prinses. Zo kunnen bezoekers er haar verlovingsjurk bewonderen en de jurk die ze droeg op haar burgerlijke trouw met prins Rainier.

"Ze hield van mooie stoffen. Ze combineerde ze zeer voorzichtig met witte handschoenen en juwelen. Ze hield van juwelen, maar ze gebruikte ze enkel om een klein detail toe te voegen", zegt Lister.

Kelly droeg avondjurken van tal van ontwerpers, zoals Christian Dior, Balenciaga, Yves Saint Laurent en Coco Chanel. Ook de groene jurk van Givenchy, die ze droeg tijdens een bezoek aan het Witte Huis is er te zien. Toen ontmoette ze Jackie Kennedy, een ander stijlicoon uit haar tijd.