Kirgizische president neemt dan toch ontslag

De verdreven president van Kirgizië heeft zijn ontslag dan toch ingediend. Tien dagen geleden werd hij door de oppositie van de macht verdreven, maar tot nu toe weigerde hij zijn macht over te dragen.

In een handgeschreven brief doet Koermanbek Bakijev (foto) formeel afstand van zijn presidentiële macht. Hij stuurde de brief per fax naar de interim-regering van Roza Otoenbajeva (kleine foto). Bakijev had zijn aftreden dagen geweigerd, maar hij buigt nu na bemiddeling van Kazachstan, Rusland en de Verenigde Staten.

Einde van wekenlange machtsstrijd

Met de ontslagbrief van Koermanbek Bakijev komt een einde aan de machtsstrijd die al weken woedde in de voormalige Sovjetstaat Kirgizië. Die machtsstrijd wordt definitief beslecht in het voordeel van de oppositie, onder leiding van Roza Otoenbajeva.

"Ik dien mijn ontslag in in deze tragische tijden, om mijn verantwoordelijkheid tegenover het Kirgizische volk te nemen", zo staat in de brief. Otoenbajeva plaatste een foto van de brief op haar Twitterprofiel.

Tien dagen geleden braken bloedige rellen uit in verschillende Kirgizische steden. De bevolking was de welig tierende corruptie van de heersende regering moe. Na de rellen was Bakijev naar het zuiden van Kirgizië gevlucht, waar hij nog vele aanhangers heeft. Omdat hij weigerde zijn ontslag te geven, vreesden waarnemers voor een burgeroorlog tussen de interim-regering in het noorden en de Bakijev-aanhangers in het zuiden van het land.

Zowel de interim-regering als de verdreven president bleven dreigende taal de wereld insturen. Gisteren raakte dan bekend dat Bakijev vanuit zijn toevluchtsoord in het zuiden van Kirgizië een vliegtuig naar Kazachstan had genomen. Hij gaat daarmee in op de eis van de interim-regering om in ballingschap te gaan. De lont lijkt daarmee even uit het kruidvat.

Ondertussen heeft de interim-regering nog moeite om de orde in de hoofdstad Bisjkek te laten terugkeren. Nog steeds worden mensen overvallen en winkels geplunderd.

Verschillende leden van de interim-regering eisen dat de vorige president voor de rechter komt. Ze willen hem berechten omdat hij het bevel zou hebben gegeven aan de ordediensten om op de betogers te schieten. Bij de rellen kwamen zeker 84 mensen om, honderden raakten gewond.

Doordat hij de handdoek in de ring heeft geworpen, is ex-president Koermanbek Bakijev ook zijn onschendbaarheid kwijt. Vermoedelijk maakt het echter deel uit van de deal die hij sloot dat hij buiten schot zal blijven.