Unizo en NSZ geen fan van e-maaltijdcheque

Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn niet opgezet met de elektronische maaltijdcheque die vandaag werd voorgesteld. De twee organisaties vrezen voor hogere kosten.

Nutsverleners Sodexo en Accor Services hebben vandaag de elektronische maaltijdcheque voorgesteld, in het bijzijn van minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Vanaf eind 2010 kunnen Belgen met de elektronische maaltijdcheque betalen. Wie wil, kan echter nog steeds de papieren maaltijdcheque krijgen. De keuze van de vorm van het populaire extralegale voordeel moet in het contract worden vastgelegd.

Van Quickenborne vindt de elektronische maaltijdcheque een heuse verbetering. "Het systeem is eenvoudiger, efficiënter en veiliger", zegt de minister.

Maar zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zien de nieuwe cheques minder zitten. De organisaties vrezen dat de elektronische cheque duurder zal uitvallen dan de papieren variant. Ze vrezen ook voor extra administratieve overlast.

Unizo en het NSZ herhalen dan ook hun pleidooi om de maaltijdcheque desnoods gewoon af te schaffen en de tegenwaarde ervan netto uit te keren als loon.