Vliegverbod België verlengd tot morgen 10 uur

Het Belgische luchtruim zal nog tot morgen 10 uur gesloten blijven voor alle vliegverkeer. Dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) beslist. In heel Europa is alle luchtverkeer danig verstoord door een aswolk vanuit IJsland.

De vulkanische aswolk uit IJsland legde gisteren al een groot deel van het vliegverkeer binnen en van en naar Europa lam. Ook het Belgische luchtruim werd afgesloten, aanvankelijk tot 18 uur vanavond. Na een nieuwe evaluatie vanmiddag is beslist om het vliegverbod te verlengen tot morgen 10 uur. Om 6 uur morgenvroeg volgt nieuw overleg.

"De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol had gevraagd om alle luchtverkeer op te schorten tot 14 uur. In overleg met Belgocontrol hebben wij beslist het vliegverbod in ons land voorlopig te handhaven tot morgen 10 uur", zegt staatssecretaris Schouppe. "We kiezen 10 uur en niet 14 uur op basis van de huidige gegevens. De aswolk lijkt zich nu naar het oosten te verplaatsen. Als de wolk in de loop van de nacht voldoende snel opschuift, kan het luchtverkeer al eerder dan 14 uur heropgestart worden."

De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines had alvast het zekere voor het onzekere genomen en geen passagiers meer geboekt voor vluchten die na 18 uur vanavond gepland stonden.

Helft van Europese vluchten aan de grond

Ook in andere Europese landen blijft het luchtruim alvast morgen nog afgesloten. Onder meer in Denemarken en in Groot-Brittannië is dat het geval. Andere landen openen dan weer hun luchtruim, zij het tijdelijk en/gedeeltelijk, zoals in Zweden en Noorwegen. In Ierland is het vliegverbod op veel plaatsen opgeheven.

Volgens de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol zijn er gisteren ongeveer 8.000 van de in totaal zowat 28.000 vluchten binnen het Europese luchtruim afgeschaft.

Vandaag stonden er ongeveer 29.500 vluchten gepland. Daarvan zullen er maar 12.000 à 13.000 kunnen doorgaan. Dat betekent dat meer dan de helft van de Europese vluchten vandaag afgeschaft wordt.

Vermoedelijk zal vandaag ook zowat de helft van de 300 geplande vluchten vanuit Noord-Amerika naar Europa problemen ondervinden. Ook heel wat vluchten van en naar Azië, Australië en Nieuw-Zeeland zijn geannuleerd.

Grote delen van de wolk hangen momenteel nog boven het noordwesten van Europa. Vooral het Duitse en Poolse luchtruim zouden hiervan het slachtoffer worden. Het zuiden van Europa is momenteel vrij, maar delen van de aswolk zouden later ook in zuidelijke en oostelijke richting kunnen afdrijven.

Begrafenis Poolse president niet in het gedrang

Ook nogal wat "royals" en andere prominenten ondervinden hinder van de sluiting van het luchtverkeer. Leden van de Noorse en Nederlandse koninklijke familie zagen hun plannen om het verjaardagsfeest van de Deense koningin Margrethe bij te wonen in rook opgaan. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt moest na een vergadering in Brussel noodgedwongen met de wagen terugkeren naar Zweden.

In Polen werd er zelfs even aan gedacht om de begrafenis van de Poolse president Lech Kaczynski uit te stellen, maar uiteindelijk zal die doorgaan zoals gepland. Door de vliegpoblemen riskeren veel hoogwaardigheidsbekleders echter niet tijdig in Polen te raken. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev worden op de begrafenis verwacht.

Ook de Europese raad van ministers van Financiën in Madrid ondervindt hinder. Zeven van de EU-ministers hebben hun deelname aan de raad moeten afzeggen. Het gaat om Didier Reynders en zijn collega's uit Groot-Brittannië, Ierland, Zweden, Denemarken, Polen en Malta. De raad gaat evenwel door en ons land wordt vertegenwoordigd door Jozef Kortleven, een hoge ambtenaar van Financiën.

De meest actuele situatie:

Het luchtruim is volledig gesloten in:

 • België (tot minstens zaterdag)
 • Denemarken (tot minstens zaterdag)
 • Estland
 • Finland (tot minstens zondagmiddag)
 • Hongarije (vanaf 19 uur tot zaterdagavond)
 • Letland
 • Litouwen
 • Nederland (tot minstens zaterdag)
 • Tsjechië en Slovakije (vanaf vrijdagmiddag)
 • Slovenië
 • Verenigd Koninkrijk (tot minstens zaterdag - enkele internationale aankomende vluchten worden vandaag wel nog toegelaten in Noord-Ierland en Schotland)
 • Zwitserland

Het luchtruim is gedeeltelijk gesloten in:

 • Bulgarije (Sofia vanaf vrijdagnamiddag)
 • Duitsland
 • Frankrijk (in het noorden)
 • Ierland (bijna volledig opnieuw geopend)
 • Noorwegen (alleen in het noorden gedeeltelijk open)
 • Oostenrijk (sluitingen vanaf vrijdagmiddag)
 • Polen (enkel Rzeszow open)
 • Roemenië (noordwesten vanaf zaterdagochtend)
 • Zweden (in het noorden opnieuw geopend)