18-jarige tot koning gekroond in Oeganda

In Toro, een koninkrijk in het westen van Oeganda, is Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV tot koning gekroond. Oyo Rukidi is 18 jaar geworden en kan nu zijn functie als koning ten volle uitoefenen.

De jongeman is officieel al sinds 1995 het staatshoofd van Toro, nadat zijn vader overleden was aan een hartaanval. De jongen was toen 3 jaar. Beslissingen werden in zijn plaats genomen door regenten en voogden.

Iguru Rukidi is nu 18 jaar geworden en kan dus eindelijk zijn autoriteit ten volle uitoefenen binnen het koninkrijk Toro, op de uitlopers van het Rwenzori-gebergte nabij de grens van Oeganda en Congo,

Vandaag werd in zijn paleis Karuzika in Fort Royal, de hoofdplaats van Toro, een kroningsceremonie gehouden die werd bijgewoond door duizenden onderdanen. Ook de Oegandese president Yoweri Museveni, andere  hoogwaardigheidsbekleders en heel wat gezanten van andere Afrikaanse landen waren aanwezig.

De jonge vorst was gekleed in een lange toga opgesmukt met blauwe en gouden versieringen. Hij leek echter niet bepaald op zijn gemak, er kon amper een glimlach van af en zijn blik was gefixeerd op de grond. "Hij is erg vriendelijk, maar bijzonder gereserveerd. Ik weet niet hoe hij omgaat met de druk", aldus de ceremoniemeester.

Familie en vrienden van de 18-jarige koning hebben laten verstaan dat de jongen veel meer op zijn gemak is als hij niet omringd wordt door de pracht en praal van de kroon, de lansen en de leeuwenhuiden die volop tentoongespreid werden tijdens de kroningsceremonie.

In september vat de jonge koning universitaire studies aan en moet hij dus iemand aanduiden die hem tijdelijk zal vervangen.

Toro is een van de vijf koninkrijken in Oeganda die president Museveni in 1994 symbolisch in eer herstelde. De monarchieën hebben slechts culturele bevoegdheden, maar desalniettemin behouden ze ook een grote politieke invloed.

lees ook