"Claus in Oostende - een hommage" geopend

In het Ensorhuis in Oostende is vanmorgen de tentoonstelling "Claus in Oostende - een hommage" opengegaan. De Antwerpse schrijver, schilder en dichter had een bijzonder band met Oostende.

In de collectie van de tentoonstelling liggen verschillende grote foto's van Claus, manuscripten en andere documenten van de schrijver, dichter en schilder Claus uit de jaren 40, 50 en 60. Vooral het werk van de jonge Hugo Claus krijgt veel aandacht in de tentoonstelling zoals zijn eerste dichtenbundel uit '47, zijn pogingen om een kunstblad op te richten in '48, zijn eerste prozawerk "De metsiers", zijn contacten met de kunstbeweging Cobra en andere werken.

De hommagetentoonstelling staat ook stil bij het werk van de schilder James Ensor, naar wie Hugo Claus graag verwees. In de roman "De verwondering" uit 1962 staat ook een passage over Ensor die naar zijn eigen standbeeld kijkt.

Hugo Claus is van Antwerpen, maar hij beschouwde Oostende als zijn artistieke geboortestad. Claus is in 1948 samen met zijn vader en drie broers in Oostende komen wonen. Niet veel later is hij alleen gaan wonen in het Hotel de Londre, ook in Oostende. Een belangrijke stap in zijn leven omdat hij zich toen losrukte van zijn zeer dominante vader. Later is Claus nog enkele keren verhuisd naar andere plaatsen in Oostende om in 1950 weg te trekken naar Parijs.

Hugo Claus heeft ook zijn eerste tentoonstelling gehouden in Oostende en zijn roman "De verwondering" over de memoires van een leraar uit 1962 speelt zich ook grotendeels in Oostende af. De roman is ter gelegenheid van deze tentoonstelling heruitgebracht. Claus heeft ooit gezegd dat "De verwondering" wellicht zijn beste roman is geweest, hoewel het een van de slechtst verkopende boeken was.

Tijdens zijn verblijf in Oostende heeft Claus ook de jonge vrouw Elly Overzier leren kennen over wie hij "Drie blauwe gedichten voor Elly" in het tijdschrift Tijd en Mens publiceert. De reden waarom Claus Oostende verlaat, is Elly Overzier, zij was verhuisd naar Parijs.