"De Kerk is gewond door onze zonden"

Bij het begin van zijn bezoek aan Malta heeft paus Benedictus XVI een interview gegeven aan de meereizende pers. Zonder expliciet naar de pedofilieschandalen te verwijzen, zei de paus dat de Kerk "gewond" is. Het is onduidelijk of de paus Maltese slachtoffers van seksueel misbruik zal ontmoeten.

Deze middag vloog paus Benedictus XVI van Rome naar Malta voor een kort bezoek aan het eiland. Op het vliegtuig stond hij enkele meereizende journalisten te woord. Hij zei dat de bevolking van Malta houdt van de Kerk. "De Maltese bevolking houdt van de Kerk en van het lichaam van Christus, zelfs als dat lichaam gewond is door onze zonden."

De journalisten reageerden ontgoocheld omdat de paus niet wilde ingaan op vragen over de pedofilieschandalen die de Kerk nu al maanden teisteren. De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, zei evenwel dat de paus met het woord "zonden" wel degelijk naar de schandalen verwees.

De meeste vluchten van en naar de luchthaven van Rome zijn geannuleerd, maar voor vluchten naar Malta zijn er voorlopig geen restricties. Ook de terugvlucht van Malta naar Rome, gepland voor zondag, zou niet in het gedrang komen.

Ontmoet de paus enkele slachtoffers?

Enkele slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke priesters hopen dat ze de paus kunnen ontmoeten. Voorlopig is het duidelijk of die ontmoeting er komt, zelfs al had de woordvoerder van het Vaticaan vorige week nog gezegd dat de paus openstaat voor zulke ontmoetingen, zij het "niet onder druk van de media".

Verder zei de paus ook nog dat immigratie een van de grootste uitdagingen van onze tijd is. Benedictus is gisteren 83 jaar geworden, en komende maandag is hij dag op dag vijf jaar paus.