"Verkiezingen in Soedan niet volgens het boekje"

De controversiële verkiezingen in Soedan voldoen niet aan de internationale normen. De chef van de waarnemersmissie van de Europese Unie, de Belgische Veronique De Keyser (foto's), zei dat Soedan niet alle vereisten had ingevuld, maar wel een deel daarvan.

Vorig weekend gingen in Soedan, dat al jarenlang door een burgeroorlog verscheurd wordt, de eerste vrije verkiezingen in 24 jaar van start. Het was een complexe stembusgang, waarin onder meer een nieuwe president, een nationaal bestuur en regionale parlementen verkozen werden.

Maar al vrij snel kwamen er berichten over een tekort aan stemformulieren. Er zouden ook namen van de kieslijsten verdwenen zijn. De verkiezingen werden uiteindelijk met twee dagen verlengd. De grote oppositiepartijen boycotten de verkiezingen.

Op het correcte verloop van de verkiezingen werd toegezien door een Europese groep waarnemers en het Amerikaanse Carter Centre. Zij beamen de kritiek  van plaatselijke waarnemers en van de oppositie. De Keyser gaf vandaag een persconferentie in Khartoem. "De opkomst was hoog, tot 60 procent, maar vertoont enkele belangrijke lege plekken. De verkiezingen voldoen niet aan de internationale normen, nog niet."

Overigens werd de groep Europese waarnemers teruggetrokken uit Darfoer om veiligheidsredenen.