"Vulkaan zal nog actiever worden"

De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull zal wellicht nog verschillende dagen problemen veroorzaken voor het vliegverkeer. De voorspellingen voor de vulkaan zelf en voor de windrichting zijn immers niet gunstig voor Europa.

Het meteorologisch instituut van IJsland verwacht dat de gletsjervulkaan nog even actief zal blijven.

"Het einde van de vulkaanactiviteit is nog niet in zicht", klinkt het. Vandaag stoot de vulkaan een grote wolk waterdamp en as uit. Er is sprake van een rookzuil van vijf tot tien kilometer. De gloeiende lava komt in contact met het ijs van de gletsjer, wat heftige chemische reacties veroorzaakt, met explosies als gevolg. Vulkanologen verwachten voorlopig geen vermindering van de uitstoot van gruis en as.

De oude stofwolk van gisteren en eergisteren blijft intussen over een groot deel van Europa hangen (foto boven). Die wolk is verdund, maar blijft het vliegverkeer verstoren.

Windrichting wordt opnieuw ongunstig

Bovendien wordt de windrichting vanaf maandag en dinsdag opnieuw ongunstig. Mocht de vulkaan dan nog steeds as uitspuwen, dan komt die opnieuw richting West-Europa, zegt weerman Frank Deboosere (foto links).

"Wellicht zijn we er nog niet van af, en het zou wel eens kunnen dat de situatie nog dagenlang kan aanhouden. Mogelijk zijn we vertrokken voor een lange periode, misschien wel een week of langer."

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Deboosere. "Er zijn vroeger al oefeningen gehouden, maar die gingen steeds uit van een zuidwestenwind. Mocht dat nu het geval zijn, dan zou er geen probleem zijn. Maar de wind komt nu eenmaal uit het noordoosten."

U kunt de beelden van de aswolk volgen op de website van de NASA.