Cameron wil "Avatar" in het echt draaien

De Canadese regisseur James Cameron wil "met alle middelen" voorkomen dat de plannen om de Belo Monte-stuwdam te bouwen op de Xingu-rivier in het Braziliaanse Amazonegebied, uitgevoerd worden. Cameron denkt eraan om een film te maken over een inheemse stam die bedreigd wordt door het project.

De laatste kaskraker van Cameron, "Avatar" (foto onder), gaat over een vergelijkbare situatie. "Wat er gebeurt in "Avatar", gebeurt nu in Brazilië, maar ook in India en China waar traditionele dorpjes moeten wijken voor grote infrastructuurwerken," zegt Cameron. In "Avatar" strijdt de inheemse bevolking, de Na'vi, tegen de mensen. Zij proberen de natuurlijke rijkdommen van het land te ontginnen waardoor het leven van de Na'vi bedreigd is.

James Cameron ging al samen met de acteurs Sigourney Weaver en Joel David Moore uit "Avatar' op bezoek bij enkele stammen in het gebied (foto bovenaan). Nu heeft Cameron het idee opgevat om een film te maken over het leven van de Kayapo-stam in het gebied.

"Als Brazilië me de toestemming geeft, zou ik graag een film maken over de stam om te tonen hoe ze in harmonie met de natuur leven. De mensen daar zijn bereid om de komst van de stuwdam te bekampen met hun leven. Nu ik met deze mensen heb gepraat, zijn mijn filmplannen zeer reëel geworden, en persoonlijk."

De Belo Monte-dam aan de Xingu-rivier in Brazilië zou de op een na grootste stuwdam in Brazilië worden, en de op twee na grootste in de wereld. De regering heeft de plannen voor de hydraulische dam in februari goedgekeurd, de Braziliaanse justitie gaf gisteren groen licht voor het project. De dam zou 11 gigawatt elektriciteit opwekken, die is nodig om aan de stijgende vraag naar energie te kunnen voldoen, aldus de regering.

Tegenstanders argumenteren dat door de dam 500 vierkante kilometer Amazonegebied teloor zal gaan. De rivier zou ook niet meer op een natuurlijke wijze stromen, wat het leven van verschillende inheemse stammen rond de rivier in gevaar brengt. Naar schatting 20.000 mensen zouden elders moeten gaan wonen. Sommige experts hebben ook de productiviteit van de dam in vraag gesteld tijdens droge seizoenen.