De Floraliën verwachten 300.000 bezoekers

In Gent is vanochtend de 34e editie van de bloemententoonstelling Floraliën geopend voor het publiek. Donderdag was prins Filip al een kijkje gaan nemen in Flanders Expo, vanaf vandaag kan iedereen dat.

De zeven expohallen in Flanders Expo zijn door 305 standhouders uit binnen- en buitenland herschapen tot een groene zone van 500.000 planten. Dit jaar staan heel wat standen in het teken van duurzaamheid. Zo bouwden de compostmeesters van de stad Aalst een kringlooptuin.

Er is ook een Australische tuin, "Parc Paradisio", van meer dan 1.000 m² waarin een grote volière staat met veel vogels. Daarnaast zijn er ook enkele samenwerkingsprojecten met scholen en een leerling mocht dankzij winst in de Floraliën-wedstrijd voor jongeren zijn droomtuin realiseren.

De Floraliën ontsnappen ook niet aan de culinaire golf die sinds "Mijn restaurant" over ons land waait. Tien Vlaamse toprestaurants brengen bloemensierkunst op tafel. Ook nieuw is de kunstgalerij "Encadré" waar 12 bloemsierkunstenaars hun ingekaderde creaties met bloemen en vruchten tentoonstellen.

Prinselijke bezoeken

Donderdag heeft prins Filip -op zijn 50e verjaardag- de Floraliën al geopend, samen met zijn vrouw prinses Mathilde en hun vier kinderen. Prins Filip heeft toen het peterschap aanvaard van een nieuwe rododendronvariëteit. De rododendron heet nu officieel "rododendron prins Filip".

Maar Filip is niet de enige prinselijke bezoeker dit jaar. Prins Albert van Monaco heeft aangekondigd dat hij dinsdag de Floraliën zal bezoeken. Op een stand staat een oude collectie reuzencactussen uit Monaco. Sommige cactussen zijn zelfs meer dan 100 jaar oud en zouden normaal nooit de Jardin Exotique de Monaco verlaten. Pronkstuk van de unieke collectie is de "Stoel van de schoonmoeder", een grote cactus die de vorm van een stoel heeft.

De Floraliën worden al sinds 1808 georganiseerd, er zit altijd minstens 5 jaar tussen de verschillende edities. Voor deze 34e editie is er een speciale postzegel ontworpen met een afbeelding en een zaadje van een plant. De tentoonstelling is nog open tot en met zondag 25 april. De organisatie verwacht 300.000 bezoekers.