Dehaene roept partijvoorzitters maandag bijeen

Koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene (CD&V) heeft premier Yves Leterme (CD&V) gevraagd om de voorzitters van de meerderheidspartijen en de groenen maandagavond samen te roepen. Hij zal daar een voorstel over de splitsing van BHV voorleggen.

Eerder raakte al bekend dat Dehaene (foto) niet langer vasthield aan de deadline om tegen het einde van de Paasvakantie een oplossing klaar te hebben.

Toen Dehaene van koning Albert in november de opdracht kreeg om een oplossing voor de splitsing van de kieskring te zoeken, was Pasen de aanvankelijke deadline. Maanden geleden al werd die streefdatum opgeschoven naar het einde van de paasvakantie, vandaag dus. Nu zouden de onderhandelaars mikken op het vragenuurtje in de Kamer, komende donderdag.

Dehaene wil maandagavond "een voorstel ten gronde formuleren met het oog op de onderhandeling die de partijvoorzitters zullen voeren inzake institutionele problemen en in het bijzonder Brussel-Halle-Vilvoorde", zo laat hij in een mededeling weten.

Volgens Dehaene bestaat het streefdoel erin dat de premier in geval van een akkoord het parlement "in de loop van de week" kan inlichten.

Om de kans op slagen gaaf te houden is het volgens Dehaene "noodzakelijk in de eindfase van de onderhandelingen de discretie te handhaven". Tot dusver hebben al zijn gesprekspartners volgens de oud-premier blijk gegeven van discretie.