Geen vluchten Brussels Airlines tot maandagmiddag

Brussels Airlines schrapt alle lijnvluchten tot maandagmiddag 12 uur. De luchtvaartmaatschappij verwacht niet dat de situatie snel zal verbeteren en wil zich op deze manier beter voorbereiden op het ogenblik dat vliegverkeer weer wordt toegelaten.

"Deze beslissing laat de luchtvaartmaatschappij toe het vluchtprogramma zo efficiënt mogelijk te kunnen hervatten om zo haar passagiers zo goed mogelijk te helpen wanneer dit operationeel opnieuw mogelijk is", meldt Brussels Airlines in een persbericht.

"Het heeft momenteel geen enkele zin meer telkens het programma voor enkele uren te annuleren en mensen alternatieven aan te bieden die later toch geschrapt moeten worden. Met deze beslissing geven we onze passagiers ook meer duidelijkheid."

Brussels Airlines roept haar passagiers dan ook op om niet naar de luchthavens te komen. Eerder had ook Brussels Airport, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, een soortgelijke oproep gedaan en dat zolang het luchtruim boven België gesloten blijft.

Daarna wordt aangeraden om eerst contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of reisagent vooraleer naar de luchthaven te komen. Brussels Airlines legt overigens bussen in om gestrande passagiers in het buitenland op te halen.

"Dit groeit boven onze schouders uit"

Volgens Brussels Airlines is een dergelijke situatie nooit gezien bij het bedrijf. "Dit is erger dan de aanslagen op 11 september. Daarom gaan we ook overleggen met de overheid want dit groeit boven onze schouders uit naar een fenomeen dat we moeilijk als een bedrijf alleen kunnen dragen", reageert Geert Sciot, de woordvoerder van Brussels Airlines.

Gisteren had de Ierse luchtvaartmaartschappij Ryanair al aangekondigd dat ze alle vluchten tot maandagmiddag 14 uur zou schrappen. En ook vanop de luchthaven in Deurne zullen het hele weekend alvast geen lijnvluchten meer vertrekken.

City Jet, de enige maatschappij die lijnvluchten verzorgt vanop Deurne, schrapt alle vluchten tot morgenavond, ook al is het nog niet duidelijk of het vliegverbod zolang zal gelden. Het gaat om 5 vluchten, samen goed voor 350 passagiers.