Obama zegt af voor begrafenis Lech Kaczynski

Het regent afzeggingen voor de begrafenis van de Poolse president Lech Kaczynski op zondag. In de Poolse hoofdstad Warschau woonden tienduizenden mensen vanmiddag een herdenkingsceremonie bij voor de slachtoffers van de vliegtuigramp vorig weekend.

In heel Polen hebben vanmorgen sirenes geloeid om de vliegtuigcrash van precies een week geleden in Smolensk, in Rusland, te herdenken. Duizenden mensen kwamen samen op het Pilsudskplein in hoofdstad Warschau, waar een nationale herdenkingsplechtigheid werd gehouden.

Tijdens die ceremonie werden alle 96 slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Smolensk herdacht, onder wie de Poolse president Lech Kaczynski en zijn echtgenote, verschillende toppolitici en hoge militairen. Aan het altaar zijn foto's van alle slachtoffers aangebracht. Hun namen en verdiensten werden voorgelezen.

Na de middag zijn de kisten van president Kaczynski en zijn vrouw overgebracht naar de Johannes-kathedraal in het oude deel van de hoofdstad. Daar is de aartsbisschop van Warschau, Kazimierz Nycz, vanavond voorgegaan in de rouwdienst voor het presidentiële paar.

Steeds meer afzeggingen voor begrafenis

Morgen is er dan de eigenlijke staatsbegrafenis van de Poolse president en zijn vrouw in Krakau. Daarbij werden veel buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders verwacht, maar de meesten onder hen raken niet in Polen door de aswolk die boven Europa hangt.

Het Witte Huis maakte vanavond bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama de begrafenis niet zal kunnen bijwonen. Ook de Franse president Nicolas Sarkozy moet zijn kat sturen. In de loop van zaterdag moesten onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse koning Juan Carlos en de Canadese premier Stephen Harper afzeggen.

Voor België zouden prins Filip en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) de begrafenisplechtigheid bijwonen, maar ook zij kunnen niet met het vliegtuig naar Polen.

Lech Walesa bereid tot comeback

Voormalig Pools president Lech Walesa sluit intussen een terugkeer naar de politiek niet uit, indien dat in de nasleep van de dood van president Kaczynski nodig zou blijken. Dat heeft hij zaterdag verklaard in een interview met het Duitse blad Focus.

"Als het vaderland mij nodig heeft, en als mijn landgenoten het willen, sta ik klaar", zo verklaarde Walesa. De 66-jarige Nobelprijswinnaar voegt er evenwel aan toe dat hij zelf niet het initiatief zal nemen.