Tienduizenden Belgen vast in het buitenland

Het vliegverbod boven België leidt ertoe dat er geen vluchten kunnen vertrekken naar het buitenland, maar ook dat er geen geplande vluchten kunnen landen. Daardoor zitten tienduizenden Belgen vast in het buitenland. Velen proberen met de bus of de trein terug te keren, maar evident is dat niet: de plaatsjes zijn beperkt en de prijzen hoog.

Alleen al bij de touroperators gaat het om ongeveer 20.000 landgenoten. Bij Jetair zitten 8.700 klanten vast in het buitenland. Thomas Cook heeft 11.400 klanten die vastzitten. 6.200 klanten konden niet vertrekken vanuit België.

Brussels Airlines zou vanavond nog 18 bussen inleggen in verschillende Europese steden en ook de touroperators zoeken chauffeurs en bussen. In Turkije krijgen Belgen de mogelijkheid om een vlucht naar Spanje te nemen om dan van daaruit hun weg over land voort te zetten.

Buitenlandse Zaken heeft nog geen crisiscentrum geopend maar overweegt wel om morgen met een callcenter te beginnen.

Niet overal even goed behandeld

Er zijn echter ook heel wat Belgen die een gewone lijnvlucht hebben geboekt. Daarom moet het aantal Belgen die vastzitten in het buitenland op een veelvoud van dat van de touroperators geschat worden, laat Brussels Airlines weten.

Niet alle landgenoten worden evengoed behandeld op de buitenlandse luchthavens. Zo is het in de Verenigde Staten blijkbaar niet verplicht om een hotel te regelen voor gestrande reizigers. Daardoor hebben op de luchthaven JFK in New York zo'n 50 Belgen buiten enkele veldbedden nog bijna geen hulp gekregen. Anderen geraken dan weer met enige creativiteit thuis. Zo kunnen een 10-tal Belgen die vastzitten in Istanbul met een bus tot in München geraken.

De reisbijstandorganisaties geraken intussen stilaan uitgeput in hun oplossingen om gestrande reizigers terug naar huis te halen. Treinen zitten overvol en huurauto's zijn nog moeilijk te boeken. De reizigers in een hotel laten overnachten, wordt ook steeds moeilijker.

Kamervoorzitter en fractieleiders vast in Singapore

Bij de getroffen Belgen in het buitenland is ook een parlementaire delegatie met alle fractieleiders. Die maakten samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) een reis in Azië.

De delegatie was op missie geweest in Zuid-Korea en Vietnam en moest van daaruit met Lufthansa naar Frankfurt vliegen. Ze hebben na een tussenlanding in Thailand een nacht in Bangkok geslapen, maar daar was het te onveilig door de straatprotesten tegen de regering.

Van daaruit namen ze een vliegtuig naar Singapore. "Maar van daaruit weet ik het echt niet meer en moeten we zoals zoveel mensen afwachten", getuigt Dewael.