Tokio wordt wakker onder laagje sneeuw

Terwijl Europa tuurt naar een aswolk uit IJsland, werden de inwoners van Tokio zaterdagmorgen geconfronteerd met een laagje sneeuw. Lentesneeuw op een 17de april is in de Japanse hoofdstad niet meer voorgekomen sinds 1969.

Tokio kampt sinds enkele dagen met een koudegolf. Uit het noorden stroomt koude lucht het land in. Kort voor zonsopgang vanmorgen daalde de thermometer tot -1,4 graden Celsius en dwarrelde er een fijn laagje sneeuw naar beneden.

Dat veroorzaakte verkeersproblemen: in noordelijke en oostelijke delen van Japan moesten wegen worden afgesloten en het hst-verkeer werd opgeschort. Toch zorgde de sneeuw ook voor idyllische plaatjes. De sneeuwvlokjes bedekten de Japanse hoofdstad en de kerselaars die volop in bloei staan.

Uitgerekend vandaag werd in het park Shinjuku Gyoen de jaarlijkse ceremonie gehouden om die bloei te vieren. De Japanse premier Yukio Hatoyama liet zich alvast niet tegenhouden door het winterweer, net als de 10.000 genodigden.

Helaas was de sneeuw geen lang leven beschoren, kort na zonsopgang smolt alles weer weg. Volgens de Japanse meteorologische dienst is het van 1969 geleden dat het nog eens gesneeuwd heeft op een 17e april.

lees ook