Vliegverbod zeker tot zondag 14 uur

Zaterdagavond is het vliegverbod in België nog eens verlengd, tot minstens zondagmiddag om 14 uur. Het Belgische luchtruim is al gesloten sinds donderdagnamiddag 16.30 uur.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft bekendgemaakt dat het vliegverbod in België van kracht blijft tot zondagmiddag 14 uur. Schouppe zat rond de tafel met specialisten in de materie om de toestand van de aswolk als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland (foto) te evalueren.

"We gaan afwachten. Het Belgische luchtruim gaat pas opnieuw open als er zekerheid is over de veiligheid. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de situatie snel zal verbeteren, integendeel", zegt Schouppe. Zaterdagmiddag werd al beslist om het luchtruim tot zondagmorgen 8 uur te sluiten, nu komen daar dus minstens nog 6 uren bij.

De wolk van vulkaanas is verdund, maar heeft zich wel verspreid over een groot deel van Europa (foto) en zal in de loop van zondag waarschijnlijk nog groter worden. Bovendien wijst niets er voorlopig op dat de uitbarsting van de IJslandse vulkaan snel in kracht zal afnemen.

Door de verlenging van het vliegverbod zal het Belgische luchtruim al minstens 69 uur gesloten zijn. Het vliegverbod werd ingesteld om 16.30 uur donderdagnamiddag.

Europese Unie houdt proefvluchten

Een Boeing 737 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft vanavond een rondje rond Nederland gevlogen om te kijken of vliegtuigen op lagere hoogte onder de gevaarlijke aswolk kunnen blijven. De grote baas van KLM was aan boord en gedurende de vlucht werden luchtmetingen gedaan. De vlucht zou een succes geweest zijn, maar concrete resultaten worden pas later meegedeeld.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft eerder vandaag al enkele succesvolle testvluchten uitgevoerd op lagere hoogte.